مصباح الهدی "امام محمد باقر (ع)"

مدرسه شهید عباس عربی، شهرستان سیرجان، حجت آباد

مصباح الهدی "امام محمد باقر (ع)"

مدرسه شهید عباس عربی، شهرستان سیرجان، حجت آباد

۱۱ مطلب در دی ۱۴۰۰ ثبت شده است

۱۹دی

این نماز، تفاوت زیادی با نماز‌های روزانه ندارد. شیوه اقامه این نماز به شرح زیر است:
دو رکعت نماز شبیه به نماز صبح میخوانیم ، با این تفاوت که در هر رکعت پس از خواندن سوره حمد، صد مرتبه ذکر زیر را باید بخوانیم:
«سُبْحانَ اللّهِ وَالْحَمْدُ لِلّهِ وَ لا اِلهَ اِلاَّ اللّهُ وَ اللّهُ اَکْبَرُ»
پس از پایان نماز هم دعای زیر را باید بخوانیم:
اَللّهُمَّ اِنّى اَسْئَلُکَ یا حَلیمُ ذُو اَناة غَفُورٌ وَدُودٌ، اَنْ تَتَجاوَزَ عَنْ سَیِّئاتى وَما عِنْدى بِحُسْنِ ماعِنْدَکَ، وَاَنْ تُعْطِیَنى مِنْ عَطآئِکَ مایَسَعُنى، وَتُلْهِمَنى فیما اَعْطَیْتَنِى الْعَمَلَ فیهِ بِطاعَتِکَ، وَ طاعَةِ رَسُولِکَ، وَ اَنْ تُعْطِیَنى مِنْ عَفْوِکَ ما اَسْتَوْجِبُ بِهِ کَرامَتَکَ، اَللّهُمَّ اَعْطِنى ما اَنْتَ اَهْلُهُ، وَ لاتَفْعَلْ ما اَنَا اَهْلُهُ، فَاِنَّما اَنَا بِکَ، وَلَمْ اُصِبْ خَیْراً قَطُّ اِلاَّ مِنْکَ، یا اَبْصَرَ الاْبْصَرینَ وَ یا اَسْمَعَ السّامِعِینَ، وَیا اَحْکَمَ الْحاکِمینَ، وَیا جارَ الْمُسْتَجیرینَ وَ یا مُجیبَ دَعْوَةِ الْمُضْطَرّینَ، صَلِّ عَلى مُحَمَّد وَ آلِ مُحَمَّد.

الینا عرفانی
۱۵دی

1-محرم‌های زن مانند: برادر، پدر و... حق ندارند به همه جای زن بنگرند و زن نیز نباید بگذارد پایین‌تر از جای گردنبند و بالا‌تر از مچ دست آشکار گردد. چنین نیست که زن نزد محرم‌ها، هر لباسی بپوشد و با هر آرایشی بیرون آید و اندام خود را بنمایاند.

2-سخن گفتن با زن نامحرم از دام‌های شیطان است. 

الینا عرفانی
۱۱دی

سدیر یکی از شاگردان امام محمد باقر(ع)بود. 

او می‌گوید: «امام باقر(ع) به من فرمود: ای سدیر، آیا روزی یک برده آزاد میکنی؟ 

عرض کردم: نه 

امام باقر(ع) فرمود: در هر ماه چطور؟

عرض کردم: نه 

امام باقر(ع) فرمود: در هر سال چطور؟ 

عرض کردم: نه 

امام باقر(ع) گفت: سبحان الله، آیا دست یکی از شیعیان ما را می‌گیری و به خانه ببری و به او غذا دهی تا سیر شود؟ به خدا سوگند این کار بهتر از آزاد کردن برده ای است که از فرزندان حضرت اسماعیل باشد.

 

الینا عرفانی
۰۹دی

قطب راوندی از ابوبصیر روایت کرده است: «با امام محمد باقر(ع) داخل مسجد شدیم، مردم داخل مسجد می‌شدند و بیرون می‌آمدند. حضرت فرمود: بپرس از مردم، آیا مرا می‌بینند؟ پس هر کس دیدم پرسیدم امام باقر(ع) را دیدی؟ می‌گفت نه، درحالی که حضرت آنجا ایستاده بود، تا آن‌که هارون مکفوف( یعنی نابینا ) داخل شد، حضرت فرمود: از این بپرس. از او پرسیدم آیا امام باقر(ع) را دیدی؟ آیا امام نیست که ایستاده است؟ از کجا دانستی؟ چطور ندانم. حال آن‌که آن حضرت نوری است درخشنده.»

الینا عرفانی
۰۸دی

ابوبصیر گفته‌ است:«در کوفه برای زنی قرآن می‌خواندم. یک بار در موردی با او شوخی کردم، بعد از مدتی که به خدمت امام باقر(ع) رسیدم مرا مورد مذمت و سرزنش قرار داد و فرمود: کسی که در خلوت مرتکب گناه شود خداوند به او نظر لطف نمی‌کند. چه سخنی به آن زن گفتی؟

از روی شرم و حیا سر در گریبان افکندم و توبه کردم. 

امام باقر(ع) فرمود: شوخی با زن نامحرم را تکرار نکن.​

الینا عرفانی
۰۷دی

1-دانش و حکمت، گمشده‌ی ارزشمندی است برای مؤمن که هر‌کجا و نزد هر‌کس یافت شود باید آن را دریافت نماید. (تنبیه‌الخواطر،ص۴۶۸)

2-دانش بیاموزید؛ زیرا که فراگیری آن عملی نیکو و طلب آن عبادت است. (بحارالانوار، ج۷۸، ص۱۸۹)

3-دانشمندی که از علمش سود برند، از هفتاد‌هزار عابد بهتر است. (بحارالانوار، دار احیاء الترا العربی، ج۷۵، ص۱۷۳)

4-آن‌که از شما به دیگری علم بیاموزد، پاداش او نزد خدای تعالیٰ به مقدار پاداش دانشجو‌ست و از او هم بیشتر می‌باشد. (کافی، ج۱، ص۳۵)

5-به درستی که تمام موجودات و جانواران زمین و بلکه ماهیان دریا برای تحصیل کنندگان علوم درود می‌فرستند. (بحاالانوار، ج۱، ص۱۳۷، ح۳۱)

الینا عرفانی
۰۷دی

أَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدِ بْنِ عَلِیٍّ بَاقِرِ الْعِلْمِ وَ إِمَامِ‌ الْهُدَی وَ قَائِدِ أَهْلِ التَّقْوَی وَ الْمُنْتَجَبِ مِنْ عِبَادِکَ أَللَّهُمَّ وَ کَمَا جَعَلْتَهُ عَلَمًا لِعِبَادِکَ وَ مَنَارًا لِبِلَادِکَ وَ مُسْتَوْدَعًا لِحِکْمَتِکَ وَ مُتَرْجِمًا لِوَحْیِکَ وَ أَمَرْتَ بِطَاعَتِهِ وَ حَذَّرْتَ مِنْ مَعْصِیَتِهِ فَصَلِّ عَلَیْهِ یَا رَبِّ أَفْضَلَ مَا صَلَّیْتَ عَلَی أَحَدٍ مِنْ ذُرِّیَّةِ أَنْبِیَائِکَ وَ أَصْفِیَائِکَ وَ رُسُلِکَ وَ أُمَنَائِکَ یَا رَبَّ الْعَالَمِینَ.

خدایا درود فرست بر محمد‌ بن علی، شکافنده دانش و پیشوای هدایت و رهبر اهل تقوا و برگزیده از بندگانت. خدایا چنان که او را قرار دادی برای بندگانت نشانه و برای کشور‌هایت مشعل نور و محل سپردن حکمتت و تفسیرکننده وحیت و به فرمان بردن از او فرمان دادی و از نافرمانی اش برحذر داشتی، پس بر او درود فرست. ای پروردگار برترین درودی که بر یکی از پیامبرانت و برگزیدگانت و رسولانت و امین هایت فرستادی، ای پروردگار جهانیان.

الینا عرفانی
۰۶دی

قیام عاشورا یکی از اثرگذارترین و مهمترین وقایع تاریخ اسلام است که در محرم سال ۶۱ هجری قمری اتفاق افتاد. 

حضور امام باقر(ع) در این واقعه مورد قبول مورخان است زیرا:

1-روایات بسیاری وجود دارد که ولادت آن امام را قبل از سال ۶۱ هجری دانسته اند.

مانند:«امام محمد باقر(ع) در سال ۵۷ هجری در مدینه متولد شد.» (بحارالانوار، ج۴۶،

ص۲۱۲)

2-امام باقر(ع) در پاسخ به فردی که از آن حضرت میپرسد: «آیا شما زمان امام حسین(ع) را درک کرده‌اید؟» امام فرمودند: «بلی» (کلینی، الکافی، ج۴، ص۲۲۳، دارالکتب الإسلامیة، تهران، ۱۳۶۵ش)

3-امام باقر(ع) درمورد حضورشان در کربلا فرمودند:« جدم امام حسین (ع) کشته شد، درحالیکه من چهارساله بودم و کشته شدن او را به یاد می‌آورم.» (احمدبن‌أبی‌یعقوب، تاریخ یعقوبی، ج۲، ص۳۲۰، بیروت، دارصادر، بی‌تا)

4-حضور امام باقر(ع) در کربلا هیچ منع تاریخی نداشته و از آن جایی که سن آن بزرگوار کم بوده، طبیعی است که با خانواده خود زندگی می‌کرده‌اند و در سفر کربلا با آنها همراه بوده‌اند. 

الینا عرفانی
۰۵دی

 در سه چیز خداوند متعال به احدی اجازه ترک آنها را نداده است:

1-ادای امانت نسبت به نیکوکار و فاسق

2-وفای به عهد و پیمان نسبت به نیکوکار و فاسق 

3-نیکی به پدر و مادر، نیکوکار باشند یا فاسق و لاابالی 

(بحارالانوار، ج۷۴، ص۵۶)

الینا عرفانی
۰۲دی

عده‌اى به محضر امام محمد‌باقر (ع) رسیدند و دیدند که یکى از فرزندان امام بیمار شده است و ایشان ناراحت و اندوهگین هستند.
با خود گفتند: اگر این کودک از دنیا برود مى ترسیم امام علیه السلام را آن گونه ببینیم که نمى‌خواهیم در آن حال باشد.
چیزى نگذشت که صداى شیون اهل خانه بلند شد و فرزند امام از دنیا رفت. آنگاه حضرت نزد آنها آمد در حالیکه چهره او شاد بود و ناراحتى ها قبل از سیماى او بر طرف شده بود.
آنها به امام محمد‌باقر (ع) عرض کردند: فدایت شویم، ما ترس آن داشتیم که با مرگ فرزند حالتى پیدا کنید که ما هم به خاطر اندوه شما غمگین شویم.
حضرت به آنها فرمودند: ما مى‌خواهیم کسى را که دوست داریم بسلامت باشد و ما راحت باشیم اما وقتى امر الهى فرا رسد تسلیم اراده خداوند هستیم.

الینا عرفانی